lördag 1 september 2012

Delseger för Ojnareskogens vänner

Jo, jag glömde ju berätta i mitt förra inlägg att vi förstås också besökte Ojnareskogen utanför Bunge, på norra Gotland. Som gammal miljökämpe och fältbiolog var det självklart att skriva under protestlistan och stanna en stund för att snacka med ockupanterna och visa mitt stöd.

Precis nu har dessutom det skogsägardrivna bolaget Mellanskog belutat att avbryta den inledande avverkningen av träd på den plats där finska Nordkalk så småningom räknar med att öppna ett kalkbrott. Uppenbarligen börjar de massiva protesterna bli kännbara för företaget. 

Mängder med instanser, myndigheter, företag och enskilda har kritiserat Nordkalks planer. Nu senast vädjade till exempel Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård till skogsbolaget om att vänta med vidare avverkning tills HD kommit med sitt beslut - vilket väntas ske inom ett par veckor.

Hela historien är ytterst intressant eftersom den visar att den berömda svenska miljölagstiftningen inte är särskilt potent - när det handlar om pengar...

Det finns långt gångna planer på att skapa en nationalpark för området kring Ojnareskogen och denna del av Gotland innehåller både ett unikt växt- och djurliv, känsliga och värdefulla naturvärden och dessutom Gotlands viktigaste täkt för dricksvatten - bra vatten är en bristvara på Gotland. 

Bild från Fältbiologernas huvudläger i Ojnareskogen på norra Gotland.

Inga kommentarer: